0

Cullmann Concept One OH2.5V videós gömbfej

  2015. április 8.  1936 látták  0 komment

Nemrég mutattunk be egy Cullmann állványfejet az OT sorozatból, ezúttal azonban egy gömbfej kerül terítékre, mely - hibrid lévén - többféle feladathoz is alkalmas, így nem csak a fotósok, de akár a videósok számára is alternatívát jelenthet.

Mi van, ha olyan cserélhető állványfejet keresek, ami egyszerre kicsi, könnyen állítható, és fotós, vagy videós munkához is egyaránt használható? Akkor bizony bajban vagyok. Vagyis csak bajban voltam, a Cullmann OH gömbfej-széria megjelenéséig.

Videós gömbfej? Az olvasók higgadtabb része most bizonyára legyint, a kevésbé higgadtabb szerint pedig elment az eszem. Pedig nem nekem volt vízióm, hanem a Cullmann mérnökeinek, akik egy kézenfekvő ötlettel álltak elő, és elkészítették a videózáshoz is használható gömbfejet.

Az alap elgondolás nagyon egyszerű, a gömbfejet egy tengely mentén rögzíteni kell, és kész. Valami hasonló vezette a nemrég általunk is bemutatott, magyar Uniqball csapatot is, csak hazánkfiai sokkal precízebb, valamivel bonyolultabb, és azért többet tudó megoldást találtak. Na, nem mintha a németek terméke nem lenne precíz, de náluk nyilván a minél nagyobb tömegben való eladhatóság, és a viszonylag olcsó előállítási költség is szempont volt.

Annyi az egész, hogy a gömbcsuklón fúrtak egy menetes lyukat, amibe egy csavart rögzíthetünk, így a gömbcsukló csak egy tengely mentén mozgatható. Valljuk be, jó ötlet!

 
 
Szóval a Concept One OH széria legkisebbjét kaptuk meg, mely az OH2.5V névre hallgat, és legkisebbként 5 kg a teherbírása, de akad belőle 7 (OH4.5V) és 14 (OH6.5V) kilós teherbírású is. Mindenesetre az OH2.5V is alkalmas kisebb, vagy közepes videokamerák, illetve hasonló digitális tükörreflexes fényképezőgépek alá. A gömbcsukló átmérője 28 mm, a fej teljes magassága pedig 9,5 cm. Saját tömege 420 gramm.

Már a talprészen is látható az egyedi elgondolás, hiszen a gömbfejek többnyire nem forgatható talpasak, itt viszont egy külön gombbal kioldható, fokbeosztásos talpat kapunk. A beosztás itt is 2,5 fokos sűrűségű, mint a korábban bemutatott OT38 3D fejnél, a kioldást pedig egy hasonló, kis műanyag végű kar végzi, mely kényelmesen kezelhető. Műanyagot egyébként ennél a fejnél is legfeljebb csak a karok és gombok borításaként kapunk, minden precízen megmunkált fémből készült a fejen.

 

 

A talp felfogató része különleges kiképzésű, melynek segítségével a fej a Cullmann Concept One állványok középoszlopára egyszerűen és elfordulás mentesen ráhelyezhető. A középső csavar felülről, a gömbcsuklót 90 fokban oldalra billentve kicsavarható, a gömb oldalán feltáruló lyukon keresztül. A központi csavar melletti két kis vájatba illeszkedő középoszlopon képtelen elfordulni a fej. Közepén szabvány 3/8"-os menet is található, mellyel bármely más cserélhető fejes állványra is felerősíthető a gömbfej.

A sötétszürke gömbcsuklót a középső nagyobb csavarral oldhatjuk ki, mely méretének köszönhetően szintén könnyedén kezelhető. A fej ilyen módon ugyanúgy használható, mint egy átlagos gömbfej, azzal a különbséggel, hogy a gömbfejeket általában alulról szorítják meg, így a rögzítéskor egy kicsit elmozdulhatnak, kiemelkedhetnek. Az OH sorozat rögzítőcsavarja és szorító mechanizmusa körben „öleli át” a gömbcsuklót, és oldalról fogja satuba.

 
 
 
 

Ez a működés az egy tengelyen való rögzítés szempontjából is fontos, hiszen csak így oldható meg egyszerűen. A videós használathoz a gömbcsukló oldalán lévő nyilat a rögzítő-satu két betétjén lévő nyílhoz kell állítanunk, magyarán 90 fokban be kell billentenünk a neki kialakított vájatba. Így a már említett lyuk pontosan az oldalt lévő, Video feliratú, rugós rögzítőcsavar fölé esik. A rugós csavart megemelve és kb. 90 fokban elforgatva az beékelődhet a megfelelő pozícióban lévő gömbbe, és már kész is a tengely rögzítése. A fejet így lezárva csak az elülső vájat irányába tudjuk, előre és hátra dönteni, illetve a talprészt szabadon forgatni 360 fokban. Pont mint egy 2D videófejet.

 

Hogy még „videóbb” legen a videófej, egy hosszú mozgatókart is mellékelnek hozzá, mely bármelyik oldalon a felső részen kialakított lyukak egyikébe csatlakoztatható, és egy alul lévő csavarral tarthatjuk a helyén. A kar fémből készült, egyszerű kivitelű, gumírozott műanyag markolattal ellátott. Hossza és szöge nem állítható.

A felső rész a Concept One sorozattól megszokott befogató mechanizmust kapta, mely sínes rendszerű, és az Arca talpakkal is kompatibilis. A fej többi részéhez hasonlóan itt is minden fémből készült, beleértve a gyorstalpat is, mely ennél a modellnél egy kisebb darab, de akár hosszabbat is befogathatunk. A gép csúszkálását a tetején lévő, kék dísz-gumiszegélyek gátolják, véletlen lecsúszását pedig az OT szériánál megismert, mindkét végén elhelyezett csavarok.

 
 
 

Kioldása egy gyorskarral, rendkívül egyszerű, és egy plusz biztonsági rögzítést is beépítettek: a kar alatti fémrészt is le kell tolnunk a talp kioldásához.

A gömbfejjel videózás néhány éve még valóban csak utópia, vagy erős kompromisszumokkal teli kínszenvedés volt, de az ötletes Concept One OH2.5V fejnek köszönhetően egy kis kiegészítőben egyesül a fotó- és videó felhasználásra is alkalmas állványfej.

A hibrid gömbfejet a Pálvölgyi Digitaltól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Cullmann Concept One OH2.5V ára bruttó 39 990 forint.

Forrás: Pixinfo

Szerzőkkommentek
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a hírhez
A hozzászóláshoz . Ha még nincs regisztrációd, ide kattintva regisztrálhatsz!

Pálvölgyi-Digital Kft.

a Lenspen, Cullmann, Dörr, Sun-Sniper, Sunbounce, Polariod, Rollei, Rubytec, B-Grip, Orbis, iGet, Frio, ioShutter, Kinomatik, HÜK, B+W és Schneider-Kreuznach termékek hivatalos magyarországi forgalmazója

Székhely: 1164 Budapest, Műszerész u. 23.

Adószám:14233564-2-42

Közösségi adószám: HU14233564

Cégjegyzékszám:Fővárosi Bíróság 01-09-894825